Washington Post: “Libyasta tulossa uusi sotatoimialue”

Libyasta on muodostumassa uusi sotatoimialue jossa radikaalit fundamentalistit ovat vahvistuneet ja johtavat naapurivaltioiden epävakauttamista. Asiasta kertoi tänään Washington Post.

Kahden viime vuoden aikana huonontuneessa tilanteessa Yhdysvallat, Ranska ja muut jotka osallistuivat Libyan interventioon Naton kanssa vuonna 2011, eivät reagoi lähettämällä apua vaan sulkevat suurlähetystönsä ja katsovat toiseen suuntaan, kertoo Washington Post.

Sanomalehden mukaan noin 200:lla ääriliikkeen edustajalla on koulutuskeskus Itä-Libyassa Dernan kaupungissa joka sijaitsee noin 500 kilometriä Euroopan eteläpuolella. Heillä on kytköksiä myös ISIS-järjestöön. Libya saattaa muodostua alustaksi terroristi-iskuihin jotka suuntautuvat Eurooppaan.

Yli seitsemän miljoonaa ihmistä on jäänyt kahden hallituksen, kahden parlamentin ja yhtä monen eri armeijan väliin. Yksi armeijoista toimii idässä sijaitsevassa Tobrukin kaupungissa ja toinen Libyan pääkaupungissa Tripolissa.

Egypti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat tukevat maavoimia jotka hallitsevat Pohjois Afrikan kansakuntien itäistä osaa samalla kun Turkki, Qatar ja Sudan tukevat lännessä Libyan Islamistien liikehdintää.

Kasvavasta konfliktista ei voi syyttää ainoastaan Natoa jonka interventio syrjäytti Libyan johtajan Muammar Gaddafin, vaan yleisesti ulkomaisten voimien nopeaa vetäytymistä ja epäonnistumista avunannossa vakauttaa maa, kerrotaan lehdessä.

Alkuperäinen artikkeli: Washington Post

-ES

One thought on “Washington Post: “Libyasta tulossa uusi sotatoimialue”

Leave a comment