Israel sijalla kolme Hollywood-tuotannossa

Voi tulla yllätyksenä kuinka noin pieni maa kuin Israel voi tarjota niin paljon sisältöä Hollywoodiin. Israel sijaitsee lähes 9.000 kilometrin päässä Hollywoodista, mutta suurempia sisällöntarjoajia ovat vain Britannia ja Hollanti. Toisaalta se ei ole ihme. NASDAQ listaa tällä hetkellä 63 Israelilaista yritystä. Se on enemmän kuin Euroopalla,Japanilla, Korealla, sekä Intialla ja Kiinalla on NASDAQ-listattuja yrityksiä yhteensä.

In Treatment on Israelilaista tuotantoa.
In Treatment on Israelilaista tuotantoa.

Kovalla rahalla tehdyt TV-ohjelmat kalliine grafiikoineen, eivät olleet saavutettavissa, joten “luova yhteisö”, lähinnä Tel-Avivissa alkoi tuottamaan TV-formaatteja ja myymään niitä isoja budjetteja omaaville maille tuotettaviksi.

Noin 16 vuotta myöhemmin kolme suurta Israelilaista yhtiötä dominoi alaa. Ne ovat Armoza Formats, Keshet Media Group ja Dori Media. Yhteensä nämä kolme ovat myyneet yli sata suurta TV-ohjelmaformaattia ympäri maailmaa mm. Indonesiaan, Ranskaan ja Brasiliaan.

Johtava Israelinamerikkalainen tuottaja ja näyttelijä Noa Tishby myi HBO:lle Dori Median draaman “Be Tipul” avaten samalla päätä tulevien ohjelmien myymiselle. Formaatin amerikkalaisen version nimi on “In Treatment”. Formaatti voitti kaksi Emmypalkintoa ja yden Golden Globen kolmivuotisen esitysaikansa kuluessa vuosien 2008 ja 2010 välillä.

Myös Amerikassa huippusuosion saanut sarja “Homeland” on Israelilaista alkuperää, kuten myös “Prisoners of the War”.

Amerikkalaisen Forbes-lehden mukaan “Voimme kiitellä monia Israelin tuotantoa olevia TV-sarjojamme, mutta epäonneksemme, emme voi syyttää heitä sarjoista kuten Kardashians. Tähän syy löytyy omasta kulttuuristamme”.

-Forbes

Leave a comment